Dzieci codziennie zajadają się smacznym, pachnącym chlebem, w szkole bułeczkami drożdżowymi czy rogalikami. Mało kto z nich wie, jak długa jest droga od ziarenka do bochenka.
Tematykę tę przybliżyły dzieciom warsztaty edukacyjne, które odbyły się 27 października w Dobkowie, w Galerii pod Aniołem. Wyprawa ta faktycznie przybliżyła dzieciom proces wypiekania chleba, ale głównym jej celem było pieczenie pysznych rogalików.
Uczniowie klas 1 – 3 dowiedzieli się, jak bardzo różni się praca rolnika dawniej i dziś. Wiedza o tym wprawiła wszystkich w niemałe zdziwienie. Cep, kosa, młyn napędzany wodą lub wiatrem to już relikty przeszłości. Obecnie różnorodne, nowoczesne maszyny rolnicze wyręczają i skracają czas pracy ludzi pracujących na wsi.
Radości było co niemiara. Niektórych bolały ręce od wyrabiania ciasta. Efekty naszych wypieków były wspaniałe i pyszne. Z upieczonymi rogalami szczęśliwe dzieciaki wróciły do szkoły.